Ne etessen idegen lovakat vagy vadon élő állatokat

list Tovább: Cikkek Tovább: favorite Találat: 292

A természetlátogatók ne etessenek olyan állatokat, amelyekért nem ők felelősek.

A laikus közvélemény azon törekvése, hogy az állatokat különböző takarmányozással, főleg péksüteményekkel jobb közérzethez jutassa, megfoszthatja őket életüktől, a jó szándék pedig könnyen átcsaphat állatkínzásba.

Miért nem etessük a lovakat?

A lovak emésztése alkalmas kis mennyiségű takarmány gyakori időközönkénti elfogyasztására. A táplálék alapvető összetevője az ömlesztett takarmány, azaz ideális esetben tavasztól őszig legelő, télen pedig széna. A terhelés alatt álló, beteg vagy speciális igényű lovaknak magtakarmányt (gabonafélék) vagy különféle táplálék-kiegészítőket adnak. Minden lótenyésztő, aki megfelelően gondoskodik lovairól, a ló valós szükségleteinek megfelelően állítja be a takarmányadagokat. A tenyésztők szinte naponta találkoznak olyan eseteket, amikor idegenek etették a lovaikat. Gyakran még a az etetés tiltására figyelmeztető jelzések sem segítenekl. A probléma az, hogy a lovakat is megkínálják azzal, ami velük van (édesség, süti). Vannak olyan esetek is, amikor szándékosan kenyeret (száraz és friss), különféle gyümölcsöket (alma, körte, szilva, sárgabarack) és zöldségeket (sárgarépa, zeller, cékla, burgonya) visznek a lovak etetésére. Várják, hogy segítsenek és örömet szerezzenek a lovaknak. Ennek azonban az ellenkezője igaz, és etetéssel könnyen elkövethető állatkínzás. Az ellenőrizetlen mennyiségű takarmány vagy a lovak számára nem megfelelő takarmány súlyos, akár halálos egészségügyi problémákat is okozhat, és gyakran okoz is. A leggyakoribb esetek a kólikás állapotok, amikor az emésztőrendszer egy része a bél- vagy gyomorrepedésig elzáródik, ill. nyelőcső-elzáródás, pl. a lovak emésztőrendszerében erjedő gyümölcs, különösen alma mennyisége miatt. A kenyér is hasonló problémákat okozhat. Mindig emlékezni kell arra, hogy a lovak valakinek a tulajdona, valakinek a földterütletén vannak, és a vonatkozó törvényeket is ezek a tények kötik. Ezen állatok gondozásának elhanyagolásának gyanúja esetén a helyi regionális állategészségügyi és élelmezésügyi hatósághoz kell fordulni. Állatkínzás gyanúja esetén a rendvédelmi hatóságokhoz is.

Vadállatok etetése

A vadon élő állatok etetésének is megvannak a maga szabályai és kötelezettségei. A vadászat területére vonatkozó jogszabályi előírások határozzák meg, hogy a vadászok pontosan milyen feltételek mellett etethetik a vadakat, hogyan és mikor. Főleg az ünnepi időszakban azonban a vadászok sok alkalmatlan takarmányt találtak a vadetetésre szánt helyeken, aminek nincs mit ott keresnie. Az ilyen helytelen etetés súlyos emésztési problémákat okoz a vadon élő állatoknál, amelyek a lovakhoz hasonlóan gyakran végzetes következményekkel járnak. Hasonlóképpen, az állatok emberi lakások közelében történő etetése gyakran hozzájárul a vadon élő állatok vagy más vadon élő állatok vonzásához, ami károkat okozhat a mezőgazdasági növényekben és a kertekben lévő gyümölcsfákban.

vasárnap hétfő kedd szerda csütörtök péntek szombat január február március április Lehet június július augusztus szeptember október november december

Új fiók regisztráció

Van már felhasználói fiókod?
írja be helyette VAGY Állítsd vissza a jelszavad