Kezdő hibák tyúkok etetésekor

list Tovább: Cikkek Tovább: favorite Találat: 5978

Melyek a leggyakoribb hibák, amelyeket a kezdő baromfitartók elkövetnek a tyúkjaik mindennapi etetése során?

A tyúktartásnak egyértelmű szabályai vannak. Etetésük egyszerű, ha betartunk néhány egyszerű tanácsot, mint például a kiegyensúlyozott táplálkozás, a konyhai hulladékok korlátozása és a tiszta, friss víz biztosítása.
Próbálja meg elkerülni a következő hibákat:

Mérgező ételek

A tyúkok nagyon kíváncsiak, és szinte bármit megesznek a csőrük alá kerül. Egyes mérgező ételeket el lehet kerülni, és egyáltalán nem fognak észrevenni az udvaron. Vannak azonban olyan ételek, amelyeket szívesen megennének, de egyes részei mérgezőek és veszélyesek rájuk nézve. Ezek az ételek különösen a következők:
- Bármi, ami penészes és rothadt.
- Magok - alma, sárgabarack, őszibarack, szilva, körte és cseresznye.
- Avokádó héja és magja.
- Nyers vagy szárított bab mindenféle színű.
- Csokoládé.
- Rebarbara.
- Zöld paradicsom.
- Zöld burgonya.
- Hagyma - termése és héja egyaránt.

Takarmányozás és kiegyensúlyozott étrend

A takarmánykeverékeket, a maradékokat és a kiegészítőket semmiképpen sem szabad a földre dobálni. Ráadásul a földön piszkos a takarmányozás is. A tyúkokat egy erre a célra kialakított területről és etetőből kell etetni, amelyhez optimálisan hozzáférnek.
A nem megfelelően kiegyensúlyozott étrend egészségügyi problémákhoz és alultápláltsághoz vezet. A vitaminok és tápanyagok hiánya viszont gyengeséget, letargiát, puha csontokat, kevés izomtömeget, remegést vagy csavarodott karmokat (lábakat) okoz.
Az egyik leggyakoribb hiányosság a kalcium alacsony mennyisége az étrendben. Ezért naponta adjunk az étrendjükhöz tojáshéjat, vagy használjunk olyan táplálékkiegészítőket és vitaminokat, amelyek megfelelő mennyiségű kalciumot tartalmaznak. Mindezek a problémák megelőzhetőek rendszeres és jó minőségű táplálkozással.

Túltáplálás

A tenyésztők szeretik kényeztetni a csirkéiket, de a finomságok csak alkalmi csemegeként szolgáljanak. Az evésnek semmiképpen sem szabad a mindennapok rendje lenni. Ha a tyúkok jóllaknak a finomságokkal, kihagyják a rendszeres tápláló étkezést.
A tyúkok kedvenc csemegéi közé tartoznak a következők:
- Szárított lisztférgek - ezeket csak ésszerű mennyiségben és hetente csak körülbelül kétszer szabad felszolgálni.
- Érett paradicsom - ez a finomság nem veszélyes, de nagy mennyiségben adva hasmenést okozhat a tyúkoknál.
- Napraforgómag - különösen télen ideális magokat adni, de ne adagoljuk túl.
- Salátauborka - ezt nem etetjük a tyúkokkal, mivel 90%-ban víz.
- Kukorica - nagyon óvatosan bánjunk vele. A kukorica tele van cukorral és energiával, hetente egyszer elég.
- Kenyér - elhízhatnak tőle a tyúkok. Jobb, ha egyáltalán nem etetünk kenyeret. Ha mégis, akkor csak kemény kenyeret, amelyet előzetesen összetörünk és a takarmánykeverékhez adunk.
- Mogyoró - nagyon óvatosan adagolja, túl zsíros a tyúkoknak ahhoz, hogy naponta kapjanak belőle.
- Tészta - a tyúkok általában szeretik a spagettit, de ez egy magas szénhidrátforrás. Ezért korlátozza őket alkalmi nassolásra.

vasárnap hétfő kedd szerda csütörtök péntek szombat január február március április Lehet június július augusztus szeptember október november december

Új fiók regisztráció

Van már felhasználói fiókod?
írja be helyette VAGY Állítsd vissza a jelszavad