A sertések házi hízlalása

list Tovább: Cikkek Tovább: favorite Találat: 4224

A házi sertéshizlalásnak a kisgazdaságokban hosszú és gazdag hagyományai vannak hazánkban.

Régi kiadványokból olvastuk, hogy gyakran az egész család elment egy kis malacért. A disznó későbbi hízlalása jelentős esemény volt a család számára, és nem volt ritka, hogy a családtagok a saját étkezésüket korlátozták a háziállat javára. Ha volt kecske vagy tehén a gazdaságban, a sertés a többi állatfajjal szemben az ő tejüket kapta meg. Az egész család várta a vágási ünnepet, amelyen a kiterjedt rokonság is részt vett. Korábban a vágásból származó zsírt nagyobbra értékelték, mint a húst.

Jó minőségű állatállományból
Mindenekelőtt a malacokat jó minőségű gazdaságokból és jó körülmények között kell megvásárolni. Leggyakrabban 20 és 25 kg közötti súlyú elválasztott állatokat vásárolnak. Fontos, hogy a gazdától megtudja, hogy a sertést mi ellen oltották be, és mivel etették. Jó ötlet, ha hazahozatalakor az előző tenyésztő takarmányadagját követjük, és csak miután megszokta az új környezetet, térjünk át az új takarmányra.
Ha a malacokat vegyes táplálékkal etették, és a fő tápanyagokat a koca tejéből kapták, adjon nekik naponta négyszer-ötször sovány tehéntejet. Azonban mindig csak olyan adagokban, amelyeket azonnal elfogyasztanak. Ma már kifejezetten a malacok számára kifejlesztett tejpótlók is vannak a piacon, amelyek optimális tápanyagszükségletüket biztosítják.
Előre át kell gondolnia, hogy standard (egészséges) sertést vagy bizonyos hibával rendelkező, nem standard sertést kíván-e vásárolni. Bár egy ilyen sertés valamivel olcsóbb, mindig fennáll az egészségügyi komplikációk kockázata. Ha nagyobb tételből választ malacot, törekedjen arra, hogy erős és egészséges legyen. Ha két vagy több sertést kíván együtt tartani, akkor nagyjából azonos súlyú állatokat válasszon. Egy erősebb sertés erősen versenyezne egy gyengébbel a takarmányfelvételben. A vályú méretét is a nagyobb számú sertés befogadásához kell igazítani. A házisertéseket leggyakrabban akkor vágják le, amikor elérik a 105-115 kg-os súlyt. Ennél a súlynál optimális az ár/húshozam arány. A kisgazdaságokban azonban 150 kg-os vagy annál nagyobb súlyú sertések is előfordulnak. Ebben az esetben nő a zsírtartalom.

Mit etessünk?
Alkalmanként találkozhatsz a "háztáji disznó" kifejezéssel, különösen az idősebb generációktól. Ezt a kifejezést a takarmány miatt találták ki, amellyel a teheneket hizlalták. Valójában a legtöbb takarmány a gazda kertjéből származott. Manapság ez már nem feltétlenül igaz. A sertések más takarmánykomponensek hozzáadása nélkül is etethetők teljes értékű takarmánykeverékkel. Mi azonban inkább azokra a kistermelőkre fogunk összpontosítani, akik saját forrásból akarják etetni malacaikat. Mindig tartsa szem előtt, hogy a sertések nem szeretik a hideg takarmányt, ezért a legjobb, ha mindig langyos takarmányt és vizet adunk nekik. A magtápok nélkülözhetetlen szerepet játszanak. A sertéseket leggyakrabban árpával és búzával etetik, ritkábban zabbal. A rozs nem ajánlott, vagy csak korlátozott mennyiségben, mivel negatív hatással van az emésztésre. A kukorica megfelelő gabonaféle, de az adagban való magas aránya a sertések zsírjának rosszabb minőségét eredményezi . Kis adagokban borsó is adható hozzá.
Ha csak magtakarmányon kíván hizlalni, törekedjen 250 kg körüli takarmánymennyiségre. Kezdetben az egy malacra jutó napi fejadag körülbelül 1,2 kg, és a hizlalási időszak vége felé 3 kg-ra emelkedik. A burgonya hozzáadása az adaghoz kezdetben 1 kg-ra, a hizlalási időszak végére pedig 2,5 kg-ra csökkenti az alaptakarmány-fogyasztást. Ez hízósertésenként körülbelül 150-170 kg-ra csökkenti a teljes magfogyasztást.

Burgonya
A sertésadag jelentős részét a legtöbb kisgazdaságban a burgonya teszi ki. Az úgynevezett hulladék burgonya (apró, avagy másképpen hibás  burgonya) etethető. Másrészt a sertéseknek nem szabad penészes vagy rothadt burgonyát adni. Nagyobb mennyiségű burgonyát főznek meg egy gőzölőben, amelyet aztán pürésítenek, majd műanyag zsákokba vagy hordóba helyeznek, és megakadályozzák a levegő bejutását. Az így tartósított burgonyát meleg vízzel keverjük össze, és etetés előtt magtápot, csalánt vagy más zöldtakarmányt adunk hozzá. Az elkészített "leves" dúsítható por alakú vitaminkiegészítővel. Amíg ezt a keveréket naponta háromszor etetik, addig nem szükséges más ivóvízforrást adni a sertésnek. Amíg a sertésnek van hozzáférése a vízhez, a napi kétszeri etetés is megfelelő.
Egyéb takarmányok lehetnek higiéniailag kifogástalan konyhai hulladékok (nem penészes, nem rothadó). Kerülje a fűszeres, sós és túl zsíros ételeket. A kemény kenyeret meleg vízben kell áztatni. A sertések szeretik a különböző gyümölcsök és zöldségek héját is. Ha almát tálalunk, célszerű feldarabolni, különben a disznó megfulladhat. Ajánlatos naponta 1-2 liter kecske- vagy tehéntejet etetni.
A malacot ki lehet engedni legelni egy megfelelő földterületre, de ne feledje azonban mindig, hogy mindenevő, ezért távolítson el minden oda nem illő tárgyat a közeléből. Nem alkalmas arra sem, hogy baromfival közös karámot használjon. A téli időszakban szénát vagy szárított csalánt lehet kínálni a sertéseknek.

Címkék: prestashop leotheme
vasárnap hétfő kedd szerda csütörtök péntek szombat január február március április Lehet június július augusztus szeptember október november december

Új fiók regisztráció

Van már felhasználói fiókod?
írja be helyette VAGY Állítsd vissza a jelszavad