Milyen takarmányigénye van a baromfinak télen?

list Tovább: Cikkek Tovább: favorite Találat: 2895

A táplálkozás befolyásolja a fizikai erőnlétet, a teljesítményt és az egészséget. Hideg napokon a baromfiaknak nagyobb az energiaszükségletük, amire a testhőmérsékletük fenntartásához is szükségük van.

A takarmányadagnak elegendő vitamint, ásványi anyagot és jó minőségű fehérjét kell tartalmaznia. Ha nyáron a karámokra támaszkodunk, és arra, hogy a baromfi a táplálék egy részét megkapja, akkor nem szabad elfelejteni, hogy télen nincs hova menniük.

Kukorica, napraforgó:

Célszerű kukoricát vagy kukoricalisztet adni az adaghoz.
A kukoricának van a legmagasabb glicidtartalma az összes gabonaféle közül, emellett magasabb a zsírtartalma is, így gazdag energiaforrás. A kukorica elősegíti az izomnövekedést és a tojástermelést. Jól alkalmazható a fiatal baromfi hizlalásánál a hús hizlalására. A baromfi hizlalásakor óvatosan kell eljárni. A sárga kukorica nagyobb mennyiségű karotint tartalmaz. A takarmányozás hatással van a tojássárgája színére, amely gyönyörű narancssárga színű. A kukorica tárolásakor ügyelni kell a zsírok sárgulásának elkerülésére - ezek akár 5,5 %-a is lehet a kukoricában. Hűvös, száraz helyen kell tárolni, és betakarítás után jól meg kell szárítani. A napraforgó is segít a tyúkoknak feltölteni az energiát. Csak kis mennyiségben szabad etetni. Az adagot ásványi anyagokban, vitaminokban és fehérjékben gazdag takarmányokkal vagy ezeket tartalmazó készítményekkel kell dúsítani.


Állati eredetű takarmány:

A csirkék mindenevők, ezért az adagjukból nem hiányozhat az állati eredetű takarmány. A legkönnyebben hozzáférhető állati takarmány a tej és a tejtermékek. A tej lehetőleg savanyú legyen; a friss tej gyorsan savanyúvá válhat, és emésztési problémákat okozhat a baromfi számára. A tejsavó, az író vagy a túró szintén előnyös. Minden esetben teljes értékű fehérjeforrás. A tejsavó a sajt vagy a túró előállítása során keletkezik. A fehérje mellett tejcukrot, B1-, B2-, B6-, B12-, C- és E-vitamint, valamint ásványi anyagokat, különösen magnéziumot, foszfort, kalciumot, káliumot, nátriumot és cinket tartalmaz.
A tejsavót takarmányozási célokra is használják különböző formákban, pl. szárítva, élesztve, és különféle tejsavót tartalmazó készítményeket lehet vásárolni. Különösen télen hasznos, ha a tojótyúk keverékhez szárított tejsavót adunk.
Az író a vajgyártás során keletkezik, miután a zsírt leválasztották. A benne lévő fehérjék változatlanok maradnak a tejhez képest. A savanyú tej a Lactobacillus nemzetséghez tartozó termofil mikrobák erjesztésével készül. Nagyon jó hatással van a bélrendszerre, növeli a hemoglobintartalmat és a súlygyarapodást.
A tej és a tejtermékek megfelelő arányban tartalmazzák az összes nélkülözhetetlen aminosavat, jó diétás hatásúak és elősegítik a kívánt mikroflóra kialakulását. Savas pH-értékük gátolja a nemkívánatos mikroorganizmusok növekedését az emésztőrendszerben, így megelőzik a kokcidiumok kialakulását.
A hús, a csontok vagy a belsőségek szintén egészséges fehérjék és más értékes anyagok forrásai; a vér is felhasználható. Ha meg akarjuk őket etetni, akkor frissen, megtisztítva és megfőzve kell őket az állatoknak feltálalni. Ez a konyhai hulladékra is vonatkozik. A csontdarálók csontok felhasználására alkalmasak.

Élesztő és szilázs:

A szárított sörélesztő is érdekes. A megnövelt dózisok nem megfelelőek abban az időben, amikor a keltető számára tojásokat gyűjtenek. A libáknál még kis mennyiségű élesztő hozzáadása is befolyásolja a tojásrakás kezdetét.
A pékélesztő a takarmányozásban is felhasználható, és népszerű volt a takarmányok úgynevezett kovászolása, amelyet a régebbi szakirodalom a takarmány ízletességének és az állati teljesítmény növelésének egyik módjaként említ.
A szilázs helyettesítheti a zöldtakarmányt; a tyúkok gyorsan hozzászoknak. A szilázs olyan kerti maradékok is felhasználhatók, amelyeket egyébként kidobnának. És hogyan kell elkészíteni? Mint a savanyú káposztát. A zöldtakarmányt apróra vágjuk, a gyökérnövényeket lereszeljük. Fontos a cukortartalom, amelyből a tejsavtermelő mikroorganizmusok "élnek" - ez tartósítja a silót. A szilázsnak ezért szénhidráttartalmú takarmányt, pl. kukoricát vagy párolt burgonyát kell tartalmaznia.
A masszát alaposan meg kell döngölni, és nem szabad benne levegőt hagyni. A szilázs hordókba vagy más zárható tartályokba kerül. A silótartályok méretét úgy válassza meg, hogy a megrakott szilázs egy héten belül etethető legyen. A szilázs 4-8 hét alatt készül el. A jól elkészített szilázsnak kellemesen erjesztett káposzta illata van, szép, gazdag színű és szilárd állagú. A szilázs kellemetlen szagát az ecet- vagy vajsav okozza, amely szintén rothadási folyamat. Ezek a savak akkor képződnek, amikor a levegő rosszul távozik a szilázstömegből. Az idegen anyagok, például a talaj, szintén okozhatnak problémákat.

Széna, szénapríték, cukorrépa:

Egy másik lehetőség a téli zöldtakarmány helyettesítésére a széna. A baromfi számára a szénát akkor takarítjuk be, amikor még nagyon fiatal, vagyis amikor még kevés rostot tartalmaz. A legalkalmasabbak a csalán és a lucerna.
Nagyon gyorsan szárítjuk őket, hogy a bennük lévő vitaminok ne fogyjanak el. Miután megszáradtak,felapríthatók. A felkötözött és felakasztott csalánfélék a baromfiak figyelmét is elterelik, különösen a ketrecbe zártakét.
A szénapríték még a szénánál is jobb takarmány, mivel 30-50 %-kal több fehérjét tartalmaz.
Használhatunk gyógynövényeket, például oregánót, petrezselymet, vagy gyümölcsöket - almát és sütőtököt, szárított babérlevelet, ribizlit, csipkebogyót vagy homoktövist.
A répafélék takarmányozásra is felhasználható. A baromfi számára kevés takarmányértékkel bír, sok vizet és kevés tápanyagot tartalmaz. A baromfi esetében a téli hónapokban "játékként" is használható, különösen, ha a tyúkok kisebb helyen vannak összezárva. Csak vágja fel a répát, és a baromfi boldogan és kitartóan csipegetni fogja.
Vigyázat, soha ne tálaljuk a répaféléket fagyasztva! Cukortartalma miatt a cékla vagy cukorrépapép energiaforrás lehet. Ezeket általában szilázsban takarmányozzák. A feltételeket a tenyésztett fajtához és a régió adottságaihoz kell igazítani. Nincs más választásunk, mint az állomány és az egyes állatok állapotának figyelemmel kísérése, valamint a takarmányozás és az elhelyezés ennek megfelelő módosítása.

vasárnap hétfő kedd szerda csütörtök péntek szombat január február március április Lehet június július augusztus szeptember október november december

Új fiók regisztráció

Van már felhasználói fiókod?
írja be helyette VAGY Állítsd vissza a jelszavad