A Jersey szarvasmarha fajta tenyésztése - tejért, vajért és sajtért

list Tovább: Cikkek Tovább: favorite Találat: 12985

A Jersey fajta híres arról a képességéről, hogy hatékonyan termel magas tápanyagtartalmú tejet, ami nem kis mértékben hozzájárult tenyésztésének növekvő népszerűségéhez.

A Jersey-tehén az egyik legjobbnak tekinthető, mivel ötvözi a magas tejtermelést és a szerénytlenséget. Ugyanakkor az összes előnyeit viszonylag nemrég értékelték, és csak az utóbbi időben az orosz tenyésztők aktívan foglalkoztak a tenyésztéssel. Sajnos ezt a fajtát nem lehet húsnak nevezni. A helyzet az, hogy az összes tápanyag a magas zsírtartalmú tej előállításához folyik.

A Jersey-i tehénfajta eredetének története:

Most már szinte lehetetlen megállapítani, hogy a Jersey-fajta melyik fajtájából származik, és mikor történt pontosan ez. A tehenek eredeti élőhelye azonban minden bizonnyal ismert - Jersey-sziget. Ez a terület az Egyesült Királyság része és a La Manche csatornán található. A helyi lakosság állattenyésztéssel foglalkozott. A tudósok szerint a Jersey fajta ősei bizonyos típusú normann tehenek, keverve más fajtákkal. A tenyésztőknek példátlan eredményeket sikerült elérniük, amelyek kapcsán törvényt fogadtak el, amely megtiltotta az állatok behozatalát a szigetre. Ennek köszönhetően kizárták a keresztezést más fajták képviselőivel, ami a tej minőségének romlásához vezetne.

Megjelenés és tulajdonságok:

Kompakt testalkat. A marmarat az állatok kb. 1,3 métert tesznek ki.A tehén súlya körülbelül 400 kg, a bika testtömege eléri a 700 kg-ot. A borjak súlya 20–23 kilogramm. Az izom rosszul fejlett.A Jersey-fajta piros színű. Vannak barna tehenek, sötét foltokkal kombinálva.A végtagok egyenesek, hosszúak.A hátsó rész ívelt.A bőrráncok vékony és hosszú nyakon vannak.A fej kicsi, a homlok keskeny, a szarv nagyon kicsi vagy teljesen hiányzik.A szegycsont keskeny, sekély.A farok hosszú. A test hátulja megemelkedett.Fejlett tőgy.

A termelékenység szempontjából a beérkezett tej napi mennyisége körülbelül 32 liter.Egy tehén évi 4 ezer kilogramm terméket ad (legfeljebb - 11 ezer).A tej magas zsírtartalma - 5-8 százalék. Ezen felül kellemes illata és kiváló ízű. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően a Jersey-i tehén "kicsi tejtermék" néven vált ismertté.

A fajta előnyei és hátrányai:

Mint minden más szarvasmarhafajnak, ennek a fajtának számos előnye és hátránya van.

kiváló minőségű, magas zsírtartalmú tej. Ez a tulajdonság térfogatban kompenzálja az átlagos tejhozamot. A termék kalciumot és fehérjét is tartalmaz;
jó egészség;
képesség az új éghajlathoz való gyors alkalmazkodáshoz;
a tartás és táplálás körülményeinek felesleges;
könnyű szülés a test felépítésének sajátosságai miatt;
alacsony testtömeg. Az állatoknak nincs szükségük nagy mennyiségű élelmet;
A kemény pata megbízhatóan védi a végtagokat a lehetséges sérülésektől.
az állatállomány nem foglal sok helyet;
fejlett reproduktív funkció;
pontosság. Jersey-nek nincs a rossz szokása, hogy a füvet becsapja. A tehenek olyan helyen fekszenek, ahol a vegetáció már elfogyasztott.
Hátrányai:
a hús termelékenységének hiánya;
az állat félelmetes jellege;
alacsony tejtermelési mutatók;
a fajta magas költsége.

Karbantartási és ápolási szabályok :

Nyáron a tehenek egész nap sétálnak a legelőn. Télen az állatokat egy egyszerű pajtában tartják. A szoba szabványos követelményekkel rendelkezik:

  • Friss levegő a jó szellőzés miatt.
  • A tervezetek hiánya.
  • A helyiségek szisztematikus takarítása.
  • Megfelelő világítás (természetes és mesterséges).
  • Fűtési rendszer jelenléte.
  • Hiányzik a szorongás a közelben.
  • Rendszeres vizsgálat állatorvos által, oltás.

Télen az állatokat naponta 16 kilogramm szénadagolással táplálják, kiegészítésként összetett takarmányt, gyökérnövényeket, szalmát és koncentrátumokat használnak. Mivel a Jersey-nek kompakt felépítése van és nem különböznek egymástól a zajosság miatt, nincs szükségük nagy mennyiségű ételre.Kívánatos, hogy a takarmány több fehérjét tartalmazzon. Ez hozzájárul a tejtermelés növekedéséhez. Az is ajánlott, hogy az istállóban a sót bontják le, hogy az állati testben megmaradjon a nyomelemek hiánya.

Tenyésztési finomságok:

A tehenek pubertja kétéves korban fordul elő. Az ellés önállóan és komplikációk nélkül zajlik, azaz az emberi részvétel nem szükséges. A borjak gyengén születnek, és ezért különös gondot igényelnek:

  1. Közvetlenül a születés után a borjú törlésre kerül és a tőgyre kerül (az első órán belül).
  2. A fiatal állatok az első hetekben csak a tejből táplálkoznak.
  3. Egy hónapos kor elérése után a kiegészítő ételeket (zöldségeket) vezetik be az étrendbe.
  4. Két hónapon belül a borjakat szabadon engedhetik legelőre. Ettől kezdve a folyadék napi bevitelének nem szabad meghaladnia a három liter mennyiséget.

A szülést követő első húsz nap során az üszőt vegyes takarmányon tartják. A tehénnek főtt és hűtött vizet kell innia legfeljebb napi 2-3 alkalommal, kis mennyiségben.

Betegségek és kezelésük:

A fajta ellenálló a patológiákkal szemben, feltéve, hogy a tulajdonos betartja az ápolás minden szabályát. Ha ez nem történik meg, valamint abban az esetben, ha az állatok tartásának területén a fertőzés gócai vannak, a tehenek megbetegedhetnek leukémiával, leptospirózissal, aktiminosissal. A higiénia hiánya a helminthiasis kialakulásához is vezet. Ha bármilyen betegség tüneteit észleli, azonnal vegye fel a kapcsolatot állatorvosával. A beteg állatot elkülönítik a többi állománytól a fertőzés terjedésének elkerülése érdekében.

A magas termelékenységet jelzi: a tőgy fejés után jelentősen csökken. A tejelő tehén testtömegének legalább 300 kilogrammnak kell lennie. A termék magas zsírtartalmának legfontosabb jele a kéntartalom jelenléte a fülekben.

Az állat jó állapotát jelző népi jelek között:

  • hosszú farok;
  • nagy hely a bordák között;
  • hatalmas mellkas.

Jersey jövedelmező tejtermékként való tenyésztés. A hús irányát nem kell figyelembe venni, mivel a kijáratkor elért termék mennyisége jóval kevesebb, mint az ehhez a folyamathoz befektetett költségek. Ezért érdemes teljes egészében a Jersey-tehenek tejtermelésre összpontosítani.Oroszországban a fajta alkalmas tenyésztésre. A mezek nem adnak sok tejet, de a termék minősége ellensúlyozza a hiányt. Ha azonban nagy mennyiségű olcsó tejet kíván beszerezni, akkor másik fajtát kell választania. A Jersey-teheneket méltán tekintik a világ egyik legjobb tejelő fajtájának. A tenyésztés hatékonysága érdekében fontos figyelembe venni számos olyan tulajdonságot és árnyalatokat, amelyek ehhez a fajtához kapcsolódnak.

vasárnap hétfő kedd szerda csütörtök péntek szombat január február március április Lehet június július augusztus szeptember október november december

Új fiók regisztráció

Van már felhasználói fiókod?
írja be helyette VAGY Állítsd vissza a jelszavad